Kök Kanal Tedavisi

Kök kanal tedavisi; çürük, travma ve başkaca nedenlerde diş özünün (pulpa) açığa çıkması veya iltihaplanması sebebiyle hastalıklı diş özünün uzaklaştırılması ve kökler içindeki kanalların temizlenmesi ve doldurulmasını amaçlayan bir tedavi şeklidir. Kanal tedavilerinin uygun bir şekilde ve tüm protokollere riayet olarak yapıldığında literatürde belirtilen başarı oranı %90-95 arasındadır.

Toplumda sıklıkla dile getirilen, “kök kanal tedavisi yapılan diş, ölü diştir” ve “kanal tedavisi yapılan dişin ömrü kısalır” gibi ifadeler kesinlikle yanlıştır. Kanal tedavisi yapılan bir diş, yalnızca hastalıklı sinir ve damar dokusu alınmış bir diştir ve kanal tedavisi yapılan dişlerin ömrü sağlıklı dişlerle aynıdır. Tedavi görmüş diş çiğneme, konuşma ve estetik açıdan sağlıklı dişlerle aynı işlevi görmektedir.

Bir diğer inanış ise “kanal tedavisi yapılan diş ağrırsa başkaca bir işlem yapılamaz, çekilmesi gerekir” şeklindedir. Kanal tedavisi görmüş dişlerin ağrı ve şişlik gibi semptomları, tedavinin yeniden revizyonu yani yeniden tüm kurallara uygun şekilde yapılmasıyla genellikle çözülmekte ve hastalar ilgili dişi rahatlıkla kullanabilmektedir. Ancak bu tedavi yöntemi hekim açısından oldukça zahmetli, yeterli ekipman ve tecrübe isteyen bir tedavidir. Bu sebeple bu tür tedavilerde endodontist hekimlerin tercih edilmesi düşünülmelidir.

Open chat